İskenderpaşa Mahallesi Sofular Caddesi Parlak Apartmanı No:14 Daire:3 Pazartesi - Pazar 09:00 - 18:00 +90 552 797 67 44

Schielen

Behandlung des Schielens

Das Auge ist unser Sehorgan und weist in Bezug auf den gesamten Körper eine komplexere Struktur von Netzwerken, Blutgefäßen und Muskeln auf. Jedes Auge hat sechs Muskeln, die die horizontale und vertikale Bewegung unserer Augen ermöglichen.

Schielen bezeichnet den Zustand, in dem die beiden Augen nicht parallel zueinander sind und auf unterschiedlichen ebenen Punkten ausgerichtet sind. Die Ursache liegt in einer ungleichen Kraftanwendung der äußeren Muskeln, die das Auge steuern.

Schielen, umgangssprachlich auch als schiefes Auge bekannt, wird im Lateinischen als Strabismus bezeichnet.

Anatomische Klassifikation des Schielens

Schielen kann in einigen Fällen vorübergehend sein, während es in anderen Fällen zu dauerhaften Ergebnissen führen kann. Manchmal zeigt nur ein Auge ein Schielen, manchmal sind auch beide Augen betroffen. In der anatomischen Klassifikation wird ein Auge als Referenzauge betrachtet:

  •  Esotropie: Das Auge driftet nach innen; ein Auge ist im Vergleich zum anderen weiter nach innen gerichtet.
  •  Exotropie: Das Auge driftet nach außen; ein Auge ist im Vergleich zum anderen weiter nach außen gerichtet.
  •  Hypotropie: In der nach unten gerichteten Abweichung (im Lateinischen als Hypotropie bezeichnet) ist das andere Auge im Vergleich zum Referenzauge tiefer positioniert.
  •  Hypertropie: In der nach oben gerichteten Abweichung (im Lateinischen als Hypertropie bezeichnet) ist das andere Auge im Vergleich zum Referenzauge höher positioniert.

Was verursacht Strabismus, und was sind die Gründe dafür?

Schielen entsteht nicht nur aus einem einzigen Grund, sondern kann durch mehrere Faktoren verursacht werden. Hier sind einige der häufigsten Ursachen:

  •  Probleme während der Schwangerschaft: Komplikationen während der Schwangerschaft oder bei der Geburt.
  •  Familienanamnese: Eine genetische Veranlagung in der Familie kann das Risiko erhöhen.
  •  Entwicklungsstörungen bei Kindern: Krankheiten oder Störungen, die während der kindlichen Entwicklung auftreten.
  •  Alter von 2-3 Jahren und darüber: Bei Kindern in diesem Alter sollte eine Überprüfung auf Sehfehler erfolgen. Fieberhafte Erkrankungen: Ein erhöhtes Risiko für Schielen kann nach fieberhaften Erkrankungen, Stürzen, Operationen oder Unfällen bestehen.
  •  Kopftrauma: Eine Schädigung im zentralen optischen Zentrum im Gehirn, das die Augenmuskeln steuert, kann durch Unfälle oder Trauma entstehen.
  •  Bluthochdruck: Hoher Blutdruck bei hypertensiven Patienten oder unkontrollierte Blutzuckerwerte bei Diabetikern können zu Schäden im optischen Zentrum des Gehirns führen.

 Şaşılık Belirtileri Nelerdir?

  •  Şaşılığın semptom olarak gösterdiği, hastaların doktorlarla konuştuklarında en çok ifade ettikleri belirtilere göz atacak olursak;
  •  İki göz için, gözler arası varolan simetrinin (yatary ve dikey eksende paralelliğin) bozulması ve bu durumun fiziksel olarak farkedilmesi
  •  Sıklıkla ya da düzensiz aralıklarla gözlerin sulanması
  •  Gözde ağrı oluşumu ve beyinde ağrı oluşumu
  •  Genel olarak nesneleri çift görme durumunun oluşması ya da 3D (üç boyutlu) görme özelliğinin azalması veya yok olması
  •  Nesneleri ve bireyleri flu ve bulanık görme şaşılık belirtileri arasında en sık rastlanan belirtilerdir

Şaşılık Çeşitleri Nelerdir?

Toplumda görülen şaşılık çeşitlerine genel olarak bakıldığında en sık görülenleri, Doğumsal nedenlerle Göz kaymaları, Gizli Şaşılık Durumu, Gözde kırma kusurlarına bağlı olarak gelişen şaşılık, Felç gelişimine bağlı ortaya çıkan Şaşılık, Yetişkin bireylerde görülen Şaşılık ve Özel Şaşılık olguları olarak sınıflandırılabilmektedir.

Doğumsal (Konjenital) Göz Kayması

Genellikle doğumun ilk ayları ile başlayıp, bir yıla kadar belirgin özellik kazanan Göz kaymaları Şaşılık çeşitleri arasında yer almaktadır. Düzenli göz hekimi kontrolü gerektiğinde tedavisi açısından ve erken teşhis açısından önem kazanmaktadır. Doğum sonrası ilk aylarda göz doktorunun detaylı göz muayenesi ile Doğumsal Göz Kaymaları teşhis edilebilmekte ve belirli aralıklarla kontrolü istenebilmektedir.

Bebeklerde genel olarak düşük ve orta düzeyde hipermetropi gözlemlenebileceğinden, ailelerin şaşılık durumunu fiziksel olarak farkettiklerinde göz sağlığı için göz doktoru kontrolünü öncelikler sıralamalarında öne almalarını tavsiye ediyoruz.

Gözde Kırma Kusurlarına Bağlı Olarak Oluşan Şaşılık

Genel olarak gözde oluşan kırma kusuruna bağlı olarak 1-2 yaşlarında başlamaktadır. İleri derece hipermetrop olan çocuklarda sık görülen ve belirtilerinde benzer öykülerle anlatılan Şaşılık türüdür. Bu rahatsızlıkta şaşılık sorunu tam anlamıyla ya da kısmi olarak çözümlenebilmektedir. Şaşılık aniden başlayabilmektedir. Düşme ya da aniden yükselen ateş vb. durumlardan Şaşılık oluşabilmektedir.

Gizli Şaşılık Nedir?

Gözlerden birinin kapatılması sonucu fiziksel olarak dışarıdan gözlemlenebilen şaşılık türüdür. Ülkemizde insidansı oldukça yüksek olan yani sıklıkla gözlemlebilen bir şaşılık türüdür. Mekanik işlevsellik dolayısı ile her iki gözün aynı anda açık olduğu durumlarda ayırt edilmesi ancak bir göz hekimi tarafından gerçekleştirilebilmektedir. Gizli şaşılık durumu olan hastalarda ayrıca kırma kusuru da varsa, şikayetler daha çok artmaktadır. Özellikle gizli şaşılık hastalarının en çok belirttiği durum kitap okuma süresince oluşan baş ağrısı durumudur.

Felç Durumuna Bağlı Göz Kaslarının Etkilenmesi İle Oluşan Şaşılık

Bebeklik döneminde yaşanan travma durumu, zor doğum ve yüksek ateş; sistemik rahatsızlıklardan Multipl skleroz hastalığı vb. sinir sistemini etkileyen rahatsızlıkları olanlar, kafa içi tümörleri ve kistleri vb. durumlarda oluşabilen şaşılık durumudur. Beyinde optik merkezi haskılayan bu tip durumlarda hastalar genel olarak çift görme probleminden şikayet etmektedirler. Küçük yaşlarda geçici olan Felç durumuna bağlı olarak oluşan Şaşılık geçici olmakla birlikte, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde kalıcı olabilmektedir.

Yetişkinlerde Göz Kayması

Daha çok ergenlik ve yetişkinlik döneminde görülen göz kaymaları, genel olarak dışarı doğru kayma (ekzotropya) olarak gözlemlenmektedir. Göz içini hareket ettiren dış kasların fazla çalışması ya da iç hareketi sağlayan kasların az çalışması sebebi ile oluşlabilmektedir.

Özel Şaşılık Türleri

Bazı zamanlarda doğum ile birlikte kaslarda işlevsel (fonksiyonel) bozukluklara rastlanabilmektedir. Fonksiyonel sebeplerde oluşan şaşılıkta göz tembelliği dikkat edilmesi gereken bir konudur.



de_DEDeutsch